Rouw(r)evolutie: al meer dan een decennium bouwen talloze troostorganisaties en rouwspecialisten
aan een #rouwevolutie.
Deze milde beweging staat voor een warmere, persoonlijkere manier van afscheid nemen.
Dit is mijn bescheiden bijdrage, om de #rouwevolutie mee te ondersteunen.
Hieronder kan je info vinden over praatgroepen, boeken, zinvolle websites en meer.
Deze lijst is niet limitatief, heb jij interessante info die hier kan bijdragen, stuur mij een mailtje!
- Het Berrefonds wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat hen het ondenkbare overkomt: het verlies van een kind. Ook speciaal voor Sterrenouders: Boven de Wolken, en Altijd wij, via deze laatste link kom je op een pagina terecht waar nog meer organisaties vermeld staan.
- Brené Brown, schreef het boek 'De kracht van kwetsbaarheid' en heeft het in deze podcast over betekenisgeving (Engelstalig). Dit artikel over de duur van rouw (Engelstalig) en deze blogpost over helen in rouw (Engelstalig) zijn ook het bekijken waard.
- Ann Hooghe, klinisch psychologe, relatie & gezinstherapeute en gespecialiseerd in het thema rouw en verlies schreef samen met ouders die een kind verloren het boek 'Anders nabij'. Ann Hooghe staat bekend voor haar model van verbindingen, een model dat ik zelf ook heel graag meeneem in begeleidingen na de bijscholingen die ik bij haar mocht volgen.
- In de wolken is een Nederlandse website waar zeer veel info staat voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met rouw en verlies in verschillende omstandigheden.
- Charlotte van Pakje Troost maakt er een missie van om mensen te leren troosten. Ze maakt zelf troostkaarsen en verkoopt in haar webshop troostkadootjes. Binnenkort opent ze zelfs een echte TROOSTBAAR in Brugge!
- Psychiater Uus Knops schreef de boeken 'Casper, een rouwboek: waar ben je lieve broer?' en 'Op afstand nabij', over het verlies van haar broer. Ze schreef ook mee aan 'Een klein afscheid', een boek waar Joris Hessels verschillende mensen interviewde over levend verlies in hun leven. Via deze podcast en haar Instagram account nemt ze ons mee in haar wereld, waar ze heel actief is rond rouw en verlies, en waar ze ook de bedenker is van de Onumenten.
- De Gezinsbond maakte Koesterboekjes voor ouders van sterrenkindjes. Je kan de boekjes digitaal bekijken of bestellen via de link.
- Johan Maes, rouw -en traumatherapeut, opleider en trainer in Vlaanderen en Nederland én grondlegger van de opleiding 'Rouw en verliesconsulent' in Artevelde Hogeschool schreef verschillende boeken rond rouw en verlies: 'Gehavend', 'Leven met gemis', 'Rouw met een rand', 'Ze zeggen dat het over gaat'. Hij schreef ook mee aan handboeken voor professionals.
- Missing You vzw richt zich specifiek naar kinderen, jongeren en jongvolwassenen die iemand verloren. Er zijn praatgroepen in onder andere Brugge en er worden jaarlijks kampen georganiseerd, op deze documentaire kan je daar iets meer over zien. Onlangs gaven ze een boek uit: 'Wordt het ooit weer normaal?'.
- Bureau Morbidee zijn Nederlandse experts in communicatie over het levenseinde.
- Tien mythes en waarheden over rouw.
- Mythes over rouw.
- Johan Terryn verloor in het midden van de corona lockdown zijn vader en moest afscheid nemen met mondmasker, op afstand en in strikt beperkt gezelschap. Dat maakt hem lotgenoot van zijn gespreksgasten. Om woorden te geven aan hun verlies nodigde hij hen uit om te gaan wandelen tijdens Het uur blauw, het uur net voor zonsopgang. Om hun verhaal te vertellen en om op verhaal te komen. De podcasts kan je hier beluisteren, maar er is ook een audiowandeling en het boek.
- Peter, vrijwilliger bij Lost&Co creëerde een pin 'Het rouwende hart'. Het rouwend hart is te koop voor 8,00 €/stuk (speld- of magneetslot) via Peter Callewaert (peter.callewaert@skynet.be) en bij Gloed (Antwerpsestraat 126 in Lier), de opbrengst daarvan gaat naar de werking van Lost & Co. De pin kan je hier bekijken.
- Het Heidehuis heeft het project Omwarming, er zijn lotgenotengroepen, informatiemomenten, herdenkingsmomenten en een schrijfgroep.
- OVOK, staat voor vzw Ouders Van Overleden Kinderen. Zij bundelen hun krachten om zelf lotgenoten bij te staan en organiseren ook activiteiten en workshops. De praatgroep regio Brugge is bereikbaar via Jacques Claeys en Hilde Van Severen, telefonisch via 050 31 13 81 en 0472 21 45 75 of via mail west-vlaanderen@ovok.be.
- Vzw OVK, Ouders van verongelukte kinderen, brengen families van verongelukte kinderen in contact. Ze hebben een ledenblad, organiseren praatgroepen en zijn ook preventief actief.
- Reveil wil de Vlaamse rouwcultuur de 21ste eeuw in loodsen, dit kan je hier volgen, #rouwrevolutie.
- Het Rouw en Verlies café Brugge komt 4 à 5 keer per jaar samen, waarbij ze dan telkens iemand uitnodigen die over een aspect van rouw en verlies komt spreken. Daarnaast is er ruim de tijd voor vragen, uitwisselen van ervaringen, praten met of luisteren naar mekaar. Mei 2024 geef ik een lezing in het Rouw en Verliescafé.
- Vzw Con Tempo besteed aandacht aan rouwen bij partnerverlies. Er zijn per provincie ontmoetingsdagen in groep, in Brugge zijn ze ook actief in de vorm van lezingen en / of activiteiten.
- Werkgroep verder na zelfdoding is een expertisecentrum inzake rouw na zelfdoding en zorg voor nabestaanden. Ze verzorgen ook praatgroepen (in Brugge via het CGG) en jaarlijks organiseren ze de eerste zondag van mei een wandeling.
Noot: Als je specifiek voor rouwtherapie of professionele rouw- en verliesbegeleiding (zoals hier) kiest, bekijk dan of de hulpverlener of therapeut voldoende langdurige, erkende en fysieke opleidingen volgde en welke deze zijn.
Heldere communicatie hierover is belangrijk (wat, waar, wanneer, hoe).
Specifieke lotgenotengroepen of ervaringsdeskundigen in rouw en verlies bieden vooral emotionele steun in de vorm van ondersteuning, erkenning en herkenning, dit is geen therapie of professionele rouwbegeleiding.
Beide trajecten kunnen natuurlijk wel naast elkaar lopen, afhankelijk van waar jij nood aan hebt.